«Всесвіт скла»: в Ямполі відкрилась унікальна виставка

В Ямпільському краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Всесвіт скла», де представлено понад 350 унікальних експонатів.

Директорка музею Олена Тахтай розповідає, що ще кілька років тому помітила великий інтерес відвідувачів до старовинного посуду.

«Два роки тому у нас проходила «фарфорова» виставка – «Фарфор та фаянс ХХ століття», яка об’єднала багато людей. Я помітила, що ця тема цікава, а тому у цьому році я собі поставила завдання відкрити виставку побутового скла – це посуд та інтер’єрні скульптури».

з0

Директорка музею говорить, що експонати для виставки збирали всією областю. До створення експозиції долучилися понад п’ятдесят людей.

«У вставці представлено понад 350 експонатів, звичайно, що такого ще ніколи не було. Географія різноманітна. Це і Ямпільщина: Ямпіль, Орлівка та Дружба, але особливо приємно, коли речі надсилають з Шостки та Глухова, люди говорять: «У нас є свої краєзнавчі музеї, але ми хочемо взяти участь саме у вашій виставці». Крім того, перед самим відкриттям виставки приватний музей з Конотопу прислав три великі коробки зі склом та фарфором».

з6

Також з’явилася унікальна експозиція, де представлені вироби з меланжевого та уранового скла, кришталю, вироби бренду «Мальцовське скло» та багато виробів, яким понад сто років.

«Є антикварні речі, як-от пляшки ХІХ століття. Представлена пляшка для пива з Подільської губернії – люди звідти приїхали, пиво випили, а пляшка з гербом того періоду залишилася. Є пляшка мінеральної води заводу штучних мінеральних вод. Є лафетники: вінтаж, глибокий вінтаж та антикваріат».

За словами Олени Тахтай, у нашій місцевості у старі часи також виготовляли вироби зі скла, які використовувались місцевим населенням.

«Вироби зі скла поділяються на три категорії: гутне – ручна робота, яка зараз дуже цінується, видувне та промислове. У нас на Ямпільщині не було підприємств, але гути були. Адже у нас є ліси, є кварцовий пісок і, якщо ви знаєте, що якесь село називається «гута», то у ньому вироблявся скляний посуд. Неподалік Паліївки була «Гутка», є такі населені пункти, як-от Марчихина Буда та Середина Буда, де виробляли не лише дерев’яне вугілля, а і поташ – важливий компонент для виробництва скла».

Зазначимо, що це вже сьома експозиція Ямпільського краєзнавчого музею. Їх оновлюють щороку до Міжнародного дня музеїв. Побувати на екскурсії у цьому закладі можуть всі охочі – для цього потрібно попередити директора за номером телефону: 0977413829, Олена Іванівна Тахтай.

з4

з3

з2

з1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *