Росіяни завдали удару по навчальним закладам Свеси: зруйнований професійний ліцей та пошкоджена школа

Російські військові скинули дві керовані авіаційні бомби на навчальні заклади селища міського типу Свеса. У місцевому професійному аграрному ліцеї та середній школі ніколи не проживали військові, але країна-агресор знову обрала своєю мішенню заклади освіти.

Теракт відбувся другого травня близько двадцять другої години, коли місцеві мешканці почули два потужні вибухи у центрі Свеси. За інформацією обласної військової адміністрації – це були дві керовані авіабомби. В результаті атаки були пошкоджені два навчальні заклади селища. Найбільших руйнувань зазнав Свеський професійний аграрний ліцей. За словами директора закладу Андрія Копитько, одна з бомб впала за кілька метрів від центрального корпусу ліцею.

«На територію нашого закладу влучила авіаційна керована бомба. Руйнування дуже великі, за моїми плечима наш головний навчальний корпус і ви бачите ці руйнування. Також постраждала їдальня, адміністративний корпус, навчальні майстерні. Дуже важко передати, що коїться у нас в душі, адже цій будівлі більше 100 років», – говорить Андрій Копитько.

За словами бібліотекарки закладу Людмили Шкарапути, в ліцеї навчалось понад сто учнів. Це були діти з малозабезпечених родин, які просто не мали можливості виїхати на навчання у коледжі, технікуми та університети.

«Я тут пропрацювала 28 років, це пів мого життя, а тепер воно все зруйновано. Зруйнований не тільки заклад, а і долі наших працівників та учнів, які тепер не знаю, чи продовжать навчання. Діти були з малозабезпечених родин, діти сироти, всього сто чотири учні», – розповідає Людмила Шкарапута.

Вибухом пошкоджена і будівля Свеської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1, що розташована поруч з аграрним ліцеєм. За словами директора закладу Любові Ступак, у їх школі вибухова хвиля вибила всі вікна.

«Повибивані всі вікна в будівлі, вибито двері. Колектив відгукнувся на моє прохання зранку, прийшли, прибирають і зараз приміщення, багато скла, також батьки відгукнулись і допомагали всім», – розповідає Любов Ступак.

Охоронець Олег у момент вибуху перебував на робочому місці. Чоловік розповідає –  встиг впасти на підлогу.

«Вчора був на роботі, десь о десятій на початку одинадцятої щось пролетіло і спочатку з лівої сторони прогримів вибух – вилетіли вікна, потім з правої сторони. Я впав на землю, бо думав буде третій приліт. Вийшов, обійшов, бачу – армагедон. Люди почали виходити з ліхтарями, а потім розпочалась пожежа», – розповідає очевидець вибуху.

За словами начальниці відділу освіти Наталії Тимошенко, росіяни атакували навчальні заклади, які ніколи не використовувались для розміщення військових.

«Велика шкода була нанесена навчальним закладам, так як у нас заклади професійної освіти та загальної середньої освіти знаходяться поруч тому вибуховою хвилею було нанесено багато пошкоджень. Заклади не придатні для навчального процесу. Це були навчальні заклади, з самого початку війни у них не проживали військові», – розповідає Наталія Тимошенко

Окрім навчальних закладів, вибуховою хвилею у селищі були пошкоджені і житлові будинки, що розташовані поруч. Одноповерхові будинки зазнали найбільших руйнувань – у окремих з них зірвало дах. А у багатоповерхівках селища багато квартир залишились без вікон.

Передісторія

В результаті бомбардування другого травня найбільших руйнувань зазнав саме професійний аграрний ліцей і не зрозуміло, чи його діяльність буде продовжена після таких руйнувань, а головне загрози, яка тепер існує для учнів. Таким чином, Сумщина може втратити найстаріший навчальний заклад даного профілю.

Сторічний ювілей Свеського професійного аграрного ліцею відзначався півроку тому – 14 жовтня 2022 року. Сторіччя тому навчальний заклад заснували, щоб забезпечити кадрами місцевий ливарно-механічний завод.

«Маєток Неплюєва був переданий під школу заводського учнівства в 1922 році, тут були розміщені кабінети та майстерні, був гуртожиток на першому поверсі. Першими спеціальностями були шишельник, компресорщик, шофер. Для механічного заводу та сільського господарства різні спеціальності готували», –  розповідає бібліотекар закладу Людмила Шкарапута.

За сто років заклад кілька разів змінював назву: був ФЗУ, технікумом, професійно-технічним училищем, вже у 2000 роках став професійним аграрним ліцеєм. За радянських часів заклад орієнтувався на потреби Свеського насосного заводу, а коли завод почав занепадати – перепрофілювався на інші професії, що були актуальні для регіону.  

«Наші учні – це мешканців колишнього Ямпільського району: Свеської територіальної громади, трішечки менше з Ямпільської територіальної громади, є учні з Середино-Будської територіальної громади, Шосткинського та Глухівського району, але це одиночні випадки. На даний час заклад готує кадри за декількома напрямками, є такі професії, як плодоовочівник, кухар, кондитер, продавець продовольчих товарів, слюсар з ремонту сільськогосподарської техніки, тракторист – машиніст, водій категорії С, також є професія електрогазозварник», – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Білецька.

Багато учнів ліцею воюють у складі Збройних сил України. Серед випускників четверо загиблих військових, один, що має високу державну нагороду.

«Є учні, які пішли до лав Збройних сил України, точну цифру сказати не можу. На жаль, є і такі учні, які загинули в період АТО та воєнних дій. Таких учнів в історії нашого закладу вже чотири, також є учень, який навчався у нашому закладі і був нагороджений орденом За Мужність ІІІ ступеню», – зазначає Олена Білецька

У жовтні минулого року колектив закладу вирішив не святкувати сторіч ліцею в у мовах бойових дій і відзначити дату вже після перемоги. На жаль, росіяни зіпсували це свято, знищивши роботу багатьох поколінь свейських педагогів. Але колектив аграрного ліцею не збирається складати руки і щиро вірить у відродження свого навчального закладу. Тож, місцеві діти не залишаться без освіти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *