Росіяни скинули бомбу на інтернат в Свесі, де перебували хворі жінки

У великодню ніч російські військові завдали авіаційного удару по психоневрологічному інтернату в Свесі. На той момент там перебувало сто шістдесят сім хворих жінок.

Свеський селищний голова Сергій Киркач говорить, що від масових смертей врятувало диво – бомба впала біля актової зали, де у той час не було людей.

«О 23 годині був прильот по нашій громаді – влучили у будинок- інтернат психоневрологічний, де перебуває 167 людей, що потребують сторонньої допомоги. Був зруйнований  перший центральний корпус, де під час вибуху знаходилось 115 людей. Бог допоміг нам, що бомба не впала на 20 метрів ближче до центру корпусу, повезло, що удар прийшовся на актову залу, швейну майстерню, побутові приміщення, які не задіяні для перебування підопічних. Постраждало дві особи, одній надали допомогу на місці, а іншу з травмами доправили до Шосткинської лікарні», – говорить Сергій Киркач.

Працівник закладу Андрій говорить, що прибіг до інтернату відразу ж після вибуху.

«Тут саме почалась евакуація, людей почали виводити з корпусу. Він вже ніби був чистий, але я пройшов і знайшов ще дві людини, які лежали. Потім приїхала місцева влада, надали приміщення, і автобусом, я своєю машиною перевозили людей в школу».

Підопічні інтернату говорять, що після вибуху їх перевезли в безпечне місце, де вони ночували на підлозі.

«Ми спали і на тобі, як шарахне! Вікна і двері летять. Викликали автобуси, хлопців. Ми спали на підлозі», – говорить Лідія.

«Після перегляду фільми, я лягла спати, сплю, ніби спочатку все тихо було, а потім як бахне і скло посипалось. І до підсобного господарства полетіло, але дякувати Богу, корови живі», – розповідає Наталія.

Співробітниця інтернату Надія не може стримати сліз. Говорить, що багато жінок через свою хворобу можуть не витримати вимушеного переїзду.

«Дівчата останнім часом були всі у роботі, бо Великдень для них – це світле свято і вони чекали отця Григорія, нам навіть дозволили вийти освятити паски, їх вони готували своїми руками. Дуже їм психологічно важко, ось вже дзвонять – чекають. Дійшли до них чутки, що їх вивозять. Паніка розпочалась, сльози, хоч вони і психічно хворі, але все розуміють», – говорить Надія.

Потужний вибух розбудив все селище, у будинках, що розташовані поруч, вилетіли вікна.

«О десятій тридцять, як бахнуло, люди всі вибігли на вулицю, хтось світло вмикав. Ніхто нічого не знав і всі йшли хто-куди. Не думав, що сюди влучило, думав, що туди далі – на залізницю, адже там мали святити паски», –розповідає Олександр.

«Дружина закричала і я прокинувся від цього крику. Скло вилетіло, шифер злетів з даху. У сусіда теж: скло вилетіло, вікно у ванній», – говорить Сергій.  

«Спочатку не зрозуміли, що відбулось, розуміли лише, що десь близько був вибух, а вже зранку побачили, що будинок пристарілих розбили. Вже було б кого там бити – бабці нещасні», – говорить Олександр.

Як евакуювали людей

Відразу ж після вибуху місцева влада прийняла рішення про евакуацію хворих у безпечне місце, так як приміщення психоневрологічного інтернату могло обрушитись у будь-яку мить. Хворих жінок вночі перевезли до спортивної зали однієї зі шкіл селища, де вони чекали ранку.

А на наступний день розпочалась їх евакуація за межі Свеської громади. Хворих, які могли стояти на ногах посадили у автобуси, крім того, було залучено багато карет швидкої медичної допомоги, які перевозили лежачих хворих.

Подальша доля підопічних інтернату

12 підопічних Свеського інтернату прихистили в інтернаті в селі Будища Глухівської громади, ще 40 – у Глухові, – говорить заступниця Глухівського міського голови Маріанна Васильєва.

Директорка Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Обласна спеціалізована лікарня в міста Глухів» Галина Шуляк розповідає, що Великоднього ранку їй зателефонували із Сумської обласної ради. Усе – щоби привітати зі святом і повідомити страшну новину: понад 160 підопічних інтернату для психічнохворих залишилися без даху над головою через російську агресію.

У глухівчанки запитали, чи прихистить вона в закладі, який очолює, частину людей. За словами пані Галини, вона надала стверджувальну відповідь, навіть не замислюючись.

На той момент у першому, тобто найтяжчому відділенні психіатричної лікарні, яке розраховане на 45 місць, перебували 22 пацієнти. Та попри все це очільниця медичної установи зголосилася прийняти до себе 40 жінок. Вікова категорія – понад 80 років. Деяким – майже 100.

За словами пані Галини, бабусі перебували в стресі після пережитих жахіть, вони відчували постійний страх, були знервовані, дехто не міг поводитися звично. До того ж одній пенсіонерці цеглина впала на ногу. Тому вона потребувала додаткового обстеження. На щастя, перелом не підтвердився.

«В психічному сенсі всі чотири десятки нових підопічних – “важкі”, – говорить пані Галина. – А у фізичному – дуже важкі, адже вони прикуті до ліжка. Жінки не здатні до самообслуговування, не можуть самостійно їсти тощо. Сказати, що ми розвернули додаткові ліжка, – не сказати нічого. Бо ці ліжка ще і ставити нікуди, тому були вимушені розмістити бабусь просто в коридорах».

Решту хворих розмістили в інших медичних закладах Сумської області.

Подальша доля інтернату

Обласною владою розглядається питання відселення всіх пацієнтів Свеського психоневрологічного інтернату в інше, більш безпечне та пристосоване приміщення, – про це повідомляє Сумська обласна рада

«Було визначено, що ремонт є наразі недоречним, тим більше, що територія інтернату не захищена від можливих обстрілів. Розглядається декілька варіантів будівель, найкраще пристосованих для підопічних психоневрологічного інтернату», – цитує голову Сумської обласної ради Віктора Федорченка пресслужба ради.

Зазначається, що на нараді було визначене нове приміщення закладу, але рішення не оголошують.

Ямпільське інформаційне агентство і далі слідкуватиме за ситуацією та долею хворих жінок, що стали жертвами чергового воєнного злочину російської армії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *