Один з провулків Сум перейменували на честь ямпільчанина  

А от в самому Ямполі мало хто навіть здогадується про те, що в селищі народився генерал – хорунжий Армії Української Народної Республіки Микола Янчевський

Видатного військового діяча, що до останнього дня служив Українській державі, у рідному селищі забули. Натомість вулиці населеного пункту до 2015 року носили імена тих, з ким Микола Миколайович та армія УНР боролися – Боженка, Щорса, Калініна та інших росіян.

За даними відкритих джерел, Микола Миколайович Янчевський народився 147 років тому, 4 грудня 1875 року в Ямполі. Закінчив Чернігівську духовну семінарію і Чугуївське піхотне юнкерське училище. У складі 165-го піхотного Луцького полку взяв участь у Першій світовій війні, командував ротою, батальйоном. У 1917 році отримав чин полковника, командував 165-м піхотним Луцьким полком. Із 1 травня 1918 року М.М. Янчевський – командир 1-го куреня 3-го Сердюцького полку Сердюцької дивізії Армії Української Держави. Після падіння Гетьманату із 20 грудня 1918 року – помічник командира 3-го полку Січових стрільців із господарчої частини. У 1920 році М.М. Янчевський був начальником інспекторської частини штабу 6-ї Січової дивізії Армії УНР, булавним старшиною для доручень при інспекторі піхоти Армії УНР. У 1921 році – головою комісії зі збору реєстраційних карток та перевірки рангів старшин Армії УНР. На еміграції мешкав у Польщі, співпрацював із військово-науковим і літературним журналом “Табор”, заснованим С.В. Петлюрою. Помер у 1935 році.

З 22 грудня 2022 року провулок Руднєва в місті Суми перейменований на честь Миколи Миколайовича Янчевського.

До речі, це фото Миколи Миколайовича Янчевського було зроблено 9 травня 1920 року на Хрещатику. Ямпільчанин брав участь у параді перемоги на честь звільнення Києві від росіян, що було здійснено силами польсько-українських військ.

1
2
3
4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *