Загадкова Кремля, або титани падають додолу…

Кремля – мала річка Ямпільщини, одна з приток Івотки, що несе свої води крізь залишки прадавніх Сіверських лісів, – пише краєзнавець, автор проекту «Баз людей» Едуард Баранов.  

Попри віддаленість від великих агломерацій, тут існувала власна окрема хуторська система існування та ведення господарства, про яку згадував ще наш видатний земляк Пантелеймон Куліш. За радянської влади частину місцевих хуторян було визнано куркулями, виселено та, навіть, піддано репресіям, як і неплюєвське Хрестовоздвиженське братство.

У наш час між станцією Неплюєве та селом Дорошівка у хащах на березі річки Кремля ледь-ледь можна помітити залишки стародавнього хутору Войтівка та ознаки старої греблі від водяного млина. Вражає, наскільки цілеспрямованими та працьовитими були люди, що посеред холодного та сирого яру власноруч побудували таке складне, як для тих часів, виробництво. Скптикам лише можу запропонувати хоча б кілька днів пожити в цьому середовищі влітку, коли мошка, комарі та сліпні не дають ні хвилини спокою ні людині, ні тварині.

По берегам річки поблизу Войтівки в яру вціліли кілька вікових дерев – дубів, сосен та лип. Порівняльним еталоном їх розміру слугує мій дорослий дорожній велосипед. Повірте – ці дерева, що існують в кількох вікових епохах, якщо їх спостерігати вживу, а не на фото. Але навіть вікові дуби не витримують часу та, як повергнуті титани, падають додолу.

P.S. Люблю цю маленьку лісову річку, а тому пропоную читачам кілька світлин Кремлі у різні пори року. На жаль ці світлини не можуть передати всю її красу та чарівність.

Кремля 1
Кремля 2
Кремля 3
Кремля 4
Кремля 5
Кремля 6
Кремля 7

Захоплені розповіддю Едуарда, ми також вирішили побувати у цьому незвичному місці і також привезли звідти маленький фоторепортаж.

 

Загадкова Кремля 1
Загадкова Кремля 2
Загадкова Кремля 3
Загадкова Кремля 4
Загадкова Кремля 5
Загадкова Кремля 6

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *