Сторіччя ліцею: єдиний на Ямпільщині заклад професійно-технічної освіти відзначає ювілей

Чотирнадцятого жовтня Свеському професійному аграрному ліцею виповнюється сто років. Навчальний заклад заснували, щоб забезпечити кадрами місцевий ливарно-механічний завод.

Маєток Неплюєва був переданий під школу заводського учнівства в 1922 році, тут були розміщені кабінети та майстерні, був гуртожиток на першому поверсі, – розповідає бібліотекар закладу Людмила Шкарапута. -Першими спеціальностями були шишельник, компресорщик, шофер. Для механічного заводу та сільського господарства різні спеціальності готували.

Свеський професійний аграрний ліцей 6

За сто років заклад кілька разів змінював назву: був ФЗУ, технікумом, професійно-технічним училищем, вже у 2000 роках став професійним аграрним ліцеєм. За радянських часів заклад орієнтувався на потреби Свеського насосного заводу, а коли завод почав занепадати – перепрофілювався на інші професії, що були актуальні для регіону.  

– На сьогоднішній день в закладі навчається сто п’ять учнів, – говорить заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Білецька. –В основному наші учні – це мешканців колишнього Ямпільського району: Свеської територіальної громади, трішечки менше з Ямпільської територіальної громади, є учні з Середино-Будської територіальної громади, Шосткинського та Глухівського району, але це одиночні випадки. На даний час заклад готує кадри за декількома напрямками, є такі професії, як плодоовочівник, кухар, кондитер, продавець продовольчих товарів, слюсар з ремонту сільськогосподарської техніки, тракторист – машиніст, водій категорії С, також є професія електрогазозварник.

Свеський професійний аграрний ліцей 5

Сьогодні багато учнів ліцею воюють у складі Збройних сил України. Серед випускників четверо загиблих військових, один, що має високу державну нагороду.

-Є учні, які пішли до лав Збройних сил України, точну цифру сказати не можу, – зазначає Олена Білецька. -На жаль, є і такі учні, які загинули в період АТО та воєнних дій. Таких учнів в історії нашого закладу вже чотири, також є учень, який навчався у нашому закладі і був нагороджений орденом За Мужність ІІІ ступеню. Ми допомагаємо Збройним силам України, плетемо маскувальні сітки та беремо участь у волонтерській діяльності.

Через напружену ситуацію в регіоні, в Свеському професійному аграрному ліцеї круглу дату відзначати не будуть. Святкування планують провести вже після перемоги. 

Свеський професійний аграрний ліцей 1

Свеський професійний аграрний ліцей 2

Свеський професійний аграрний ліцей 3

Свеський професійний аграрний ліцей 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *